Konu Dışı

Araç Plakası Nasıl Alınır?

Herkesin hedefinde mutlaka bir araba almak vardır. Hayaller gerçekleşip istenilen araba alındıktan sonra araç sahiplerinin aklına plaka nasıl alınır sorusu gelmektedir. Plakalarda arabaların kimlikleridir diyebiliriz. Bizlerin nasıl bir kimlik numarası bulunuyorsa her aracında bir tane plakası bulunuyor ve bu sayede araçlar trafikte kolaylıkla ayırt edilebiliyor, tüm işlemler plakalar üzerinden halledilebiliyor. Plaka alma işlemi trafikte standart bir işlem olduğu için uzun sürmüyor ve fazla bir ücret araç sahiplerinden talep edilmiyor. Ancak araç sahibi aracı almadan önce özel bir plaka istiyorsa durum biraz daha zor hale gelebiliyor ve ücretler artıyor. İstenilen özel plakalar için tek seferlik ödeme alınıyor ancak şirket ya da ad soyadı plakası alınması halinde her sene memur maaşı kat sayısı üzerinden ücret alınıyor. Aracın model ve renginden sonra en çok dikkat edilen özelliği araç plakası olabiliyor. Plaka nasıl alınır merak eden araç sahipleri istediği plakaları araştırıyorlar ve genellikle kendisinin ve ailesinin ya da tuttuğu takımın baş harflerini barındıran plakaları alıyorlar.

Plaka Alma İşlemleri
Eğer aracı 0 alıyorsanız işiniz daha kolay demektir. Trafik müşavirleri ya da aracı aldığınız bayii sistemden plaka sorgulatarak hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Aratma işleminden sonra araç sahibi sistemden plakayı ayırtıyor ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyor. Eğer plaka trafik tescil şubesinde yer almıyorsa daha önceden biri plakayı almış demektir. Eğer 2. El araç alım satımı oluyorsa alım sırasında noter alıcıya plakanın değişip değiştirmemek istediğini araç sahibine soruyor. Eğer plaka değişikliği isteniyorsa notere para ödendikten sonra EGM sitesinden plaka ayırtma işlemi yapılıyor. Trafik tescil şubesine gidilerek eski plaka ve nüfus cüzdanı verilir, adına tahsis edilmiş olan yeni plaka kaydını da 1 aylığına üzerine alır. Araç ve plaka için gerekli dosyalar açıldıktan sonra ruhsata bilgiler işlenir ve ruhsatla beraber plakacıya gidilerek yeni plaka tahsil edilir. Plaka alma işlemleri bu kadar basit aşamalardan oluşuyor, özel plaka nasıl alınır ve plakalar ile ilgili diğer sorularınız için yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.

admin

Türkiye il ve ilçelerine ait plaka, posta kodu, alan kodu olmak üzere ülkelere ait plaka ve posta kodları hakkında bilgi veren yazar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu